TANIT PLANA

Matèria fosca.


Sento una atracció obsessiva per aquells espais, engranatges, estructures i relacions que amaguen informació, espècies de puzzles on falten peces, els buits que no permeten que el sentit o els sentiments flueixin. Els secrets generen esvorancs i esmicolen la comprensió, impossibiliten connectar els punts.

Un secret és un mecanisme de poder, una eina per a la injustícia.

La vergonya, però sobretot la por, s’hi conjuguen per crear dependències.

Hi ha secrets petits i secrets grans.

L’escala, la profunditat i la durada dels secrets és infinita.

Hi ha secrets dins del cos, dins de la casa, en la família, secrets heretats, però també hi ha secrets d’estat, econòmics i socials.

Els mecanismes dels secrets són complexes i perversos: enfosquir i ficcionar.

Tanit Plana i Sílvia Prió faran el taller PAISATGE PALIMPSEST que proposa la possibilitat d´arribar i provar de fotografiar totes les capes que formen el territori, buscant relacions entre el passat i el present que ens permetin comprendre allò que ens envolta, i poder explicar-nos i imaginar noves veritats. El taller tindrà dos escenaris: L´estany Pudent, que durant la Guerra Civil Espanyola era una base d'avions militars i, Es Campament, al costat de s´Estany des Peix, que va ésser una Colònia Penitenciària.


Tanit Plana Pessarrodona. Barcelona, 1975

 

És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. La seva relació amb la pedagogia de la imatge ha estat una constant en la seva trajectòria.

 

Entre els anys 1997 i 2008 ha estat la creadora i conductora de diferents projectes educatius vinculats a la fotografia i al cinema (Lartigue, Li Zhensheng, Rineke Dijkstra, Districte 3, Chaplin) en el Laboratori de les Arts de l'Obra Social “la Caixa”.


Entre els anys 2005 i 2009 és professora de fotografia a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona en la llicenciatura del Publicitat i Relacions Públiques. Des de l'any 2012 és professora i tutora de projectes a l'escola IDEP de Barcelona.

Ha estat al càrrec de nombrosos tallers de fotografia per a nens i adolescents en altres institucions i escoles, destacant la direcció de les activitats i xerrades al voltant de l'exposició FROM HERE ON sobre postfotografía, comisariada per Joan Fontcuberta en el Arts Santa Mònica, Barcelona, 2013.

Ha participat en diferents seminaris i tallers dirigits a artistes, impartits per Allan Sekula, Itziar Ocariz, Carles Guerra, Xavier Ribas, Andrés Hispà i Félix Pérez-Hita i Anders Petersen

Projectes, Premis i nomenaments

En relació als seus treballs artístics, inicia la seva trajectòria amb el treball IAIOS que rep la beca Fotopres 2001 i va ser premi "Descubrimientos Photoespaña" 2002.


Segueix amb la col·lecció HOMEWARE que ha estat exposada de forma individual en el festival Photoespaña al Centre Conde Duc de Madrid en el 2003. El projecte sencer és comprat pel Ministeri de Cultura Francès per formar part del FNAC (Fons Nacional d'Art Contemporani).


Amb PRÒTESIS ha rebut la beca de Arts Plàstiques Ciutat d’Olot 2004 i ha estat Esment d'Honor al Millor Llibre de fotografia del festival Photoespaña 2006.

 

El projecte MÉS ÉS MENYS (amb Aleix Plademunt, Ran-el Cabrera i Juan Diego Valera) ha rebut una beca de la EADC l'any 2008 i la beca AGITA de Figueres 2009

 

El projecte participatiu PER SEMPRE, al voltant de la idea de la núvia com a icona a revisar i qüestionar, és produït per l'Obra Social “la Caixa” i exposat a Tarragona, Lleida i Palma de Mallorca durant l'any 2011. Va comptar amb la participació de més de 300 dones.

 

El projecte LA TERRA PROMESA, realitzat en el context de “Trans_*Art09 pràctiques artístiques en l'àmbit sanitari” ha estat exposat al Centre d’Arts Contemporànies de Vic, com a part de l'exposició “Catalitzadors” i ha estat exposat al centre Arts Santa Mònica entre desembre de 2010 i març de 2011.

 

El documental experimental HOLA!, realitzat conjuntament amb Toni Amengual, Bego Antón i Román Yñán rep una beca per a “Projectes culturals amb grups en risc d'exclusió social” de la Fundació “la Caixa” l'any 2012.

 

El 2015 guanya una de les Ajudes Individuals per a Creadors Culturals de la Fundació BBVA amb el projecte KLEINROCK en el que fotografia el viatge físic que recorre un email entre Barcelona i Los Angeles.

 

L'any 2019 tindrà la seva primera retrospectiva en la Sala Canal d'Isabel II de Madrid.

 

Més informació a http://www.latanit.com//