SANDRA BALSELLS

Fotoperiodisme en temps convulsos


La fotografia desenvolupa un paper essencial en la comprensió i interpretació dels esdeveniments que ens envolten. El posicionament del foto periodista juga un paper molt rellevant en l’apropament a aquesta realitat; constitueix una peça clau en la transmissió dels fets que documenta. La trajectòria de Sandra Balsells como foto reportera internacional permetrà d’analitzar aspectes essencials d’aquest ofici.


Sandra Balsells. (Barcelona,1966). El 1989, després de llicenciar-se en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, es trasllada a Londres on s'inicia professionalment en l'àmbit del fotoperiodisme. I després de cursar un Postgrau de Fotoperiodisme en el London College of Printing, hi comença la seva trajectòria com a fotògrafa freelance.


El 1991 cobreix l'esclat de la guerra a Croàcia com a col·laboradora freelance del diari britànic The Times. Des de llavors i fins a finals de l'any 2000, gran part de la seva trajectòria fotogràfica se centra a la zona dels Balcans, on documenta els esdeveniments més significatius de les successives guerres iugoslaves a Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Kosovo, col·laborant amb diversos mitjans de comunicació nacionals i estrangers. A més, ha realitzat nombrosos reportatges a Israel, Palestina, Mèxic, Romania, Canadà, Cuba, Moçambic, Haití, Sicília i Lampedusa.

És autora del llibre Balkan in memoriam, un extens recorregut fotogràfic per la dècada més convulsa de l'antiga Iugoslàvia; i coautora del llibre Montreal Metropole vue par 30 grands reporters. En l'àmbit televisiu, és coautora dels documentals Dying for the Truth i Retrats de l'ànima.

En els últims anys ha comissariat diversos projectes fotogràfics: Batecs d'un món convuls (2007), en el qual també participa com a coautora; Desapareguts i Antologia (ambdós del fotògraf Gervasio Sánchez).

El seu últim projecte fotogràfic, “Sicília, a un pas del cel”, ha estat recentment presentat a Berlín.

Des de l'any 1995, compagina el seu treball de fotoperiodista amb la docència a la Universitat Ramon Llull,  i des de 2003 col·labora en l’organització del Seminario de Fotografía y Periodismo de Albarracín (Terol), que dirigeix el fotògraf Gervasio Sánchez.

Premis i nomenaments

L'any 2006 obté el Premi Ortega i Gasset a la Millor Labor Informativa pel seu treball sobre la guerra i la postguerra en l'antiga Iugoslàvia.


Més informació a http://www.sandrabalsells.com/