RICARD GARCÍA VILANOVA

Estat actual del fotoperiodisme. Zones de conflicte


La conferència de Ricard García Vilanova analitzarà aspectes essencials de l'estat actual del fotoperiodisme, els freelance i el seu finançament; el paper dels activistes i les seves reflexions sobre l'ètica fotoperiodística. A més ens mostrarà com accedir professionalment a zones de conflicte a partir d'exemples reals..


Ricard García Vilanova. Barcelona, 1971

 

És càmera i fotoperiodista freelance des dels 15 anys, conegut per cobrir gràficament el conflicte siri des del principi l’octubre de 2011. Especialitzat en zones de conflicte i crisis humanitàries, va iniciar-se dins la professió com a periodista independent a l’Àfrica treballant per a diferents ONG’s. Durant els últims 5 anys ha cobert les primaveres àrabs (Líbia el 2011 i Síria del 2011 al 2017) i ha treballat en altres països com Afganistan, Iraq, Yemen, CAR, Nigèria, Chas i Haití, entre d’altres.


Actualment treballa simultàniament la fotografia i el vídeo mitjançant un enginyós aparell que li permet sostenir ambdues càmeres alhora, utilitzant en els dos casos un objectiu gran angular.


Ha publicat el seu treball en mitjans com Life, The New Yorker, Time, The New York Times, The Washington Post, Le Monde, Liberation, Le Figaro, Paris Match, The Guardian, Die Welt, Der Spiegel, El País, El Mundo o La Vanguardia, entre d’altres; i ha treballat el vídeo per a CNN, BBC, Channel Four, PBS, Euronews. També ha col·laborat amb organitzacions com el Comitè Internacional de la Creu Roja, UN, Medicins du Monde, Naciones Unidas, Human Rights Watch I Metges Sense Fronteres.


El seu treball ha estat exhibit a Nova York, Washington, París, Londres, Madrid, Barcelona, Taiwan i Taipei; i ha rebut multitut de guardons entre ells: LOOK3 (SLPS), menció d'honor IPA Editorial War/Conflict 2010, menció d'honor PX3 (War Photography) el 2009 i segon lloc PX3 Competition (War Photography) el 2010, menció d'honor a Global World: Through the lens of Human Rights 2010, nominat a The New York Photo Festival 2009, nominat a Nikon Thursday Award 2009, tercer lloc a NPPA 2010, WSJ; va presentar candidatura per al Pulitzer Prize el 2010, medalla d’or Px3 el 2013, IPA War/Conflict, POY/Pictures of the Year, Premio Bayeux-Calvados per a Corresponsals de Guerra categoría foto, ANIGP Prize el 2013, Premi de Periodisme Miguel Gil, Premi de Periodisme José Couso, International Press Club Award, Premi de Periodisme Manuel Vázquez Montalban i Premi de Reportatge periodístic de El Mundo, Premi Internacional de Periodisme Mika Yamamoto el 2015, Finalist Days of Japan i POY/Pictures of the Year el 2016; com a càmera de video el Premi de Mitjans de comunicació FPA, el Premi Rory Peck Awards Features el 2012, The Royal Television Society News Coverage International per The Syrian Uprising amb l'equip de CNN el 2013, 72nd Annual George Foster Peabody Award amb l'equip de la CNN per la cobertura a Síria, The Radio Television Digital News Association (RTDNA), inominat a l'EMMY per la cobertura de la guerra de Síria amb l’equip de la CNN.

 

Més informació a http://www.ricardogarciavilanova.com/