CARLOS PEREZ SIQUIER I LAURA TERRÉ

Diàleg entre Pérez Siquier i Laura Terré.

A l’aire lliure

Diàleg entre Carlos Pérez Siquier i la historiadora de la fotografia Laura Terré, comissària de la primera exposició antològica d’aquest. Projecció de fotografies comentades durant la conferència.


Carlos Pérez Siquier
Va néixer el 1930 a Almeria. Sempre va residir a la seva ciutat natal, la qual cosa no va impedir-li de mantenir relació amb els principals agents de la fotografia, tant espanyola com internacional. A més del seu treball curatorial per a la revista Afal, durant les dècades de 1950 i 60, va ser molt important el seu treball en els anuaris que en la dècada de 1970 van unir l’esforç creatiu de la seva generació i de la generació de la revista Nueva Lente.


El treball fotogràfic de Carlos Pérez Siquier té el seu origen en els anys de la revista Afal, en què retrata en blanc i negre als pobladors del barri d’Almeria de La Chanca. A partir de 1960, comença a experimentar la fotografia en color, convertint-se en pioner d’aquest mitjà a Espanya. Guarda d’aquella època una sèrie exquisida de racons de La Chanca, vistos amb una gran sensibilitat cap allò insòlit i el fragment, trets que esdevindran successivament en característics de la seva obra. El seu treball més original i pel qual és conegut arreu del món és la sèrie de banyistes de platja, desenvolupat al transcurs de la dècada de 1970. Se’l coneix com el fotògraf del Color del Sud, de la llum del Mediterrani, que ha fotografiat totes les seves costes, també en les Pitiüses i les Balears, d’on procedeix la seva família materna i on sempre li agrada de tornar.   


Als anys noranta, va iniciar una sèrie fotogràfica inspirada en els objectes que va trobant pel camí, una curiosa col·lecció de troballes híbrides entre allò natural i allò cultural com la mirada crítica pròpia del Pop Art, un concepte y una forma de vida que l’ identifiquen.


Avui segueix fotografiant adaptat a las noves tecnologies, aportant sempre la seva mirada irònica al món que l’envolta, ja sigui en la seva ciutat natal o en els seus viatges, ja sigui registrant la natura o l’ésser humà contemporani de qualsevol condició.

Premis y nombraments

Ha rebut els premis més importants que s’atorguen al nostre país, entre els quals destaquen el Premio Nacional de Fotografía, el 2003; el Bartolomé Ros de Fotografia de PhotoEspaña, el 2013; la Medalla de Oro de Andalucía, el 2009; el Premio Pablo Ruíz Picasso de Artes Plásticas, el 2005...

Ha publicat desenes de foto llibres i ha realitzat altres exposicions individuals; ha participat en els projectes col·lectius de fotografia més importants, tant nacionals com estrangers… I la seva activitat i creativitat artística no ha deixat de créixer, tant en extensió com en profunditat.


Laura Terré

Laura Terré Alonso és historiadora de la fotografia i comissària independent d’exposicions. Neix a Vigo el 1959 i viu a Barcelona des de 1978, on es va doctorar en Belles Arts a la universitat amb una tesi sobre el Grup Afal (1956 – 1963), al qual pertanyia el seu pare, Ricard Terré, i del qual s’encarrega de la gestió del seu arxiu.

 

A més de la seva tasca de docent, ha col·laborat en nombrosos treballs panoràmics de la història de la fotografia per a les principals editorials, revistes i institucions del país. Investiga també en els arxius i duu a terme el comissariat d’exposicions dels autors històrics i contemporanis més destacats de la fotografia espanyola, entre els quals es troba Carlos Pérez Siquier.

 

Avui treballa en la creació d’una col·lecció de fotografia dels anys cinquanta i seixanta per al Museu Reina Sofía de Madrid i el comissionariat d’una exposició sobre el Grup Afal en l’esmentat centre.

 

Más información en:

https://www.facebook.com/CarlosPerezSiquier/

https://www.facebook.com/lterre