MARTIN PARR

FotobiografIa de Martin Parr


Martin Parr parlarà sobre la seva llarga carrera fotogràfica, inclosa la creació de la seva Fundació Martin Parr l'any 2017.


Martin Parr. Epsom, Surrey, UK, 1952


Biografia per Thomas Weski

Martin Parr és un cronista de la nostra època. Les seves fotografies ofereixen l'oportunitat de veure el món des de la seva perspectiva única. A primera vista, les seves fotografies semblen exagerades o fins i tot grotesques. Els motius que tria són estranys, els colors són cridaners i les perspectives són inusuals. El terme de Parr per al poder aclaparador de les imatges publicades és "propaganda". Contraresta aquesta propaganda amb les seves pròpies armes triades: crítica, seducció i humor. Com a resultat, les seves fotografies són originals i entretingudes, accessibles i comprensibles. Però al mateix temps, ens mostren de manera penetrant com vivim, com ens presentem davant els altres i què valorem.


Oci, consum i comunicació són els conceptes que aquest fotògraf britànic ha estat investigant durant diverses dècades en els seus viatges per tot el món. En el procés, examina les característiques nacionals i els fenòmens internacionals per a descobrir què tan vàlids són com a símbols que ajudaran les generacions futures a comprendre les nostres peculiaritats culturals. Parr ens permet veure coses que ens han semblat familiars d'una manera completament nova. D'aquesta manera, crea la seva pròpia imatge de la societat, la qual cosa ens permet combinar una anàlisi dels signes visibles de la globalització amb experiències visuals inusuals. En les seves fotos, Parr juxtaposa imatges específiques amb universals sense resoldre les contradiccions. S'accepten característiques individuals i s'atresoren les excentricitats.


Els temes que selecciona Parr i el seu inimitable tractament d'ells el distingeixen com a fotògraf el treball del qual implica la creació de sèries extenses. Part de la seva estratègia inusual és presentar i publicar les mateixes fotos en el context de la fotografia artística, en exposicions i en llibres d'art, així com en els camps relacionats amb la publicitat i el periodisme. D'aquesta manera, transcendeix la separació tradicional dels diferents tipus de fotografia. Gràcies a aquest enfocament integrador, així com al seu estil i la seva elecció de temes, ha servit durant molt de temps com a model per a la generació més jove de fotògrafs.


Martin Parr sensibilitza el nostre subconscient, i una vegada que hem vist les seves fotografies, continuem descobrint aquestes imatges una vegada i una altra en la nostra vida quotidiana i reconeixent-nos dins d'elles. L'humor en aquestes fotografies fa que riguem de nosaltres mateixos, amb un sentit de reconeixement i alliberament.

Thomas Weski


  S’aficiona de molt jove per a la fotografia de la mà del seu avi George Parr, un entusiasta aficionat. Estudia fotografia al Manchester Polytechnic, de 1970 a 1973.


  Des de llavors, Martin Parr ha treballat en nombrosos projectes fotogràfics, ha aconseguit una reputació internacional per les seves imatges innovadores, per la manera d’aproximar-se al document social, i per la seva entrada a la cultura fotogràfica, tant al Regne Unit com a l'estranger.


  L’any 1994 esdevingué un membre amb ple dret a Magnum Cooperativa Fotogràfica. S'interessa per la direcció cinematogràfica, la fotografia de moda i de publicitat.


  El 2002 la Barbican Galeria d'Art i el National Media Museum van iniciar un gran retrospectiva de la obra de Martin Parr. Aquesta exposició va recòrrer Europa els següents 5 anys.


  Martin Parr va ser professor de Fotografia a la Universitat de Gal·les Newport Campus de 2004 a 2012 y també va ser Director Artístic convidat al festival Rencontres D'Arles l’any 2004.


  Premis i nomenaments.

  El 2006 Martin Parr va ser guardonat amb el Premi Erich Salomon Prize i va participar en l’espectacle d’obertura de Photokinai el 2008 va ser comissari convidat al New York Photo Festival, comissariant l'exposició New Typologies

  El món de Parr es va mostrar a Haus de Kunst, Munic, el 2008. L'espectacle va exhibir la seva col·lecció personal d'objectes, postals, gravats fotogràfics de fotògrafs britànics i internacionals, llibres fotogràfics i un nou projecte de Parr titulat Luxury. L'exposició va recórrer Europa durant els següents 2 anys.


  A PhotoEspana, 2008, Martin Parr va guanyar el premi Baume et Mercier com a reconeixement a la seva carrera professional i a les seves aportacions a la fotografia contemporània.


  Martin Parr comissarià la Biennal de Fotografia de Brighton a l'octubre de 2010.


  El 2013, Parr va ser nomenat professor visitant de fotografia a la Universitat d'Ulster a Irlanda del Nord.


  A la primavera del 2015, Aperture va publicar The Chinese Photobook, un llibre sobre la història dels llibres de fotografía xinesos on Parr va col·laborar amb WassinkLundgren.


  El març de 2016 l’exposició Strange and Familiar, comisariada per Parr, va obrir a la sala Barbican de Londres. L'exposició mostrava com havien fotografiat el Regne Unit, diversos fotògrafs internacionals, des de 1930 cap endavant.


  Martin va ser guardonat l'abril de 2017 amb el Premi Mundial de Fotografia de Sony per la Millor Contribució a la fotografia.


  Ha completat un projecte de quatre anys sobre la Universitat d'Oxford que s'ha publicat com a llibres.


  Entre 2013 i 2017 Martin va ser president de Magnum Photos.


  A la tardor de 2017, La Fundació Martin Parr va obrir a Bristol.


  Martin Parr ha publicat més de 100 llibres del seu propi treball i ha editat altres 30.


  Martin Parr ha mostrat el seu treball de manera individual i col.lectiva desde la dècada dels 70 en importants galeríes nacionals i internacionals. Més informació a https://www.martinparr.com