MANEL ESCLUSA

Projectes paral·lels


A Proectes paral·lels presentaré treballs en els quals he participat juntament amb altres fotògrafs. Es tracta de encàrrecs fotogràfics, que una determinada institució, pública o privada, ja sigui un museu, un ajuntament, una empresa... convida a diversos fotògrafs perquè participin en un projecte comú, sobre un tema concret i en un període temporal curt.


Manel Esclusa. Nascut a Vic el 1952, s'inicia en la fotografia amb només vuit anys. Treballa en l'estudi fotogràfic del seu pare en imatge amb caràcter comercial des de 1966 fins a 1972.


Realitza la seva primera exposició el 1973 amb les sèries Git i Ahucs en la Galeria Aixelà de Barcelona.

El 1974 se li concedeix una beca de fotografia de la Dotació d'Art Castellbach, i assisteix juntament amb Koldo Chamorro als Stages Internationaux de la Photographie d’Arles (França) on té com a professors a fotògrafs de l’alçada d’Ansel Adams, Neal White, Arthur Trees, Ian Dieuzaide, Susan Felter, Denis Briat i Lucien Clergue.

El 1975 és professor en el Grup-Taller d'Art Fotogràfic de Barcelona i posteriorment a l'Escola Nikon (1979-80); Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (1981-82); Institut del Teatre de Barcelona (1982-83) i, actualment, des de 1978 a EINA, Centri Universitari de Disseny i Art i, des de 1982, a l’Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya.

El 1976, juntament amb Pere FORMIGUERA, Rafael NAVARRO i Joan FONTCUBERTA, funda el grup Alabern, que reivindica la fotografia com a art.

Existeix en Manel Esclusa certa fixació per la foscor, la nit, les ombres i l'aigua, utilitzant l'espai urbà nocturn com a escenari principal en una part important del seu treball; la llum com a element arquitectònic; la foscor com a símbol; l'ombra com a imatge natural. Les llargues exposicions es transmuten en gest fotogràfic, en acció, en moviment.
Les seves sèries més representatives són Sil-lepsis (1979-81); Naus (1983-96); Urbs de nit (iniciada en 1980); Aquariana (1986-89); Trencadís (1992); Aiguallum (2000); Eclipsi (2005) i L'ombra del paisatge (2006-08).

Cal destacar dues sèries que plantegen una reflexió sobre els processos de creació en els quals participen Art i Ciència: Scantac (1995-2000). Una sèrie d'autoretrats de l'interior del seu propi cap, utilitzant la tomografia axial computeritzada (TAC), una tècnica de visualització per rajos X i en 3D emprada per la ciència mèdica per al diagnòstic per imatge. Una reflexió sobre la interioritat del jo i del món, l'interior i l'exterior, microcosmos i macrocosmos. De nou la llum, aquesta vegada fora de l'espectre, la llum no visible per a l'ull, l'ombra, la foscor. I la sèrie El jardí d'humus (2006), que explora la degradació del suport fotogràfic i, en conseqüència, la creació d'una imatge fotogràfica nova a través de l'acció transformadora que produeix l'aigua, el temps i l'atzar, mitjançant un procés de cultiu i germinació en un laboratori. Fotografies de paisatges naturals alterats per la pròpia acció de la naturalesa.

Guanyador d'un Premi LAUS el 1985 per Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme, el Prix du Lliure Photo 1988 en Els Rencontres Internationales de la Photographie, i el Premi LAUS/ADGFAD de fotografia pel llibre Barcelona, ciutat imaginada. El llibre/objecto "des d'unes correspondències" Manel Esclusa/Víctor Sunyol, va rebre el Premi LAUS Plata 2012 de Disseny Gràfic.

La seva obra està en col·leccions públiques i privades: Gabinet donis Estampis et Photographie. Bibliotèque National de París, Musée Reattu d’Arles, Château d'Eau de Tolosa de Llenguadoc, Col·lecció de Fotografia d’Alcobendas, CCCB (Centre de Cultura Contemporània) de Barcelona, Fundació Telefònica de Madrid, Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Birmingham Museum of Art d’Alabama, Museu de Fotografia Contemporània de Palau Soterra, Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí, Colection Ville de París, Musée de la Photographie de Charleroi; Col·lecció ARQUEJO de Madrid; Col·lecció Olor Visual Ernesto Ventós a Barcelona, Fundació Sorigué de Lleida; Col·lecció Conselleria de Cultura de la Comunitat de Madrid; Col·lecció Fundació Forvm de Tarragona, entre altres.


PUBLICACIONS SELECCIONADES:
Barcelona, ciutat imaginada 1988. Ed. Municipals Ajuntament de Barcelona; Silencis latents, Ed. Lunwerg, 2002; Manel Esclusa PhotoBolsillo, La Fàbrica, Madrid, 2004; Barcelona, pell i ombra. Ed. Nova Era i Ed. Municipals Ajuntament de Barcelona, 2010; des d'unes correspondències-2005-2011.Manel Esclusa/Víctor Sunyol. Ed. Fotointerpreta. Barcelona.


Més informació a www.manelesclusa.com