CHEMA MADOZ I ANA MORENTE

Trobada entre Chema Madoz i Ana Morente
"Regar lo escondido".


Recapitulació de l'obra de Madoz en la seva maduresa com a artista.

En aquesta trobada, els ponents passejaran pels inicis de Chema Madoz: els seus primers treballs; la manera com desapareixen les persones de les seves imatges per centrar-se, a poc a poc, en l’infinit món dels objectes; l’ús del blanc i negre, i la influència d’altres artistes dins l’univers de la poesia visual... I acabaran aquesta passejada en el present, en els nous camins que Madoz segueix transitant amb les claus de sempre i, sempre de manera diferent; en la constant evolució del seu treball; en els nous interessos emergents; en les noves idees, i en l’evolució de la seva faceta com a artesà i constructor d’objectes, altrament gens o poc mencionada.

 

Chema Madoz, 1958
A primers dels anys 80, realitza estudis d'Història a la Universitat Complutense, que compagina amb la seva formació fotogràfica en diferents cursos i escoles de Madrid.


Realitza la seva primera exposició el 1985. A principis dels anys 90, les seves imatges posseeixen un llenguatge definit i personal. El seu món se centra en la presència insòlita i poètica dels objectes que selecciona i disposa en escenaris íntims, construïts per ell mateix. En la seva obra -propera a la poesia visual, la pintura i l'escultura- els objectes descontextualitzats es transcendeixen a si mateixos i ensenyen alguna cosa que s'oculta a una mirada ordinària. Metàfores fotogràfiques, jocs visuals, objectes disposats a sorprendre i provocar l'espectador, ja que després de la seva aparença habitual, revelen una singularitat que ens remet a una associació inesperada.

 

En les seves fotos, la realitat resulta qüestionada. Convida l'espectador a l'observació i a la reflexió, i a descobrir la poesia oculta dels objectes.   

 

Premis i nomenaments

Premi Kodak (1991) Premi Nacional de Fotografia (2000), Premi PhotoEspaña (2000), premi Bartolomé Ros (2010), Premi "Overseas" Higasikawa, Japó (2000). Autor destacat a la Biennal de Houston (2000).

Ha exposat a diferents llocs com: Galeria Moriarty, Madrid. Galeria Joan Prats, Barcelona. Yossi Milo, N.York. Galeria OMR, Mèxic. Lisa Sette Gallery, Arizona. Galeria Esther Woerdehoff, Paris. Galeria PDNB Dallas, Galeria 111, Lisboa.

En Museus com Museu Nacional reien Sofia, Madrid. Centre Galego d'Art contemporani, Santiago de Compostel·la. Museu de Belles Arts de Buenos Aires, Kiasma Museum de Hèlsinki, Netherland Photomuseum de Rotterdam, Hermitage Museum de Kazan, Multimèdia Art Museum de Moscou, Museu Nacional d'Art Contemporani de Santiago de Xile, Museum Fur Angewandtekunst de Frankfurt, Museet fir Fotokunst de Dinamarca, les Trobades de Fotografia d'Arles, França i a institucions com Funadación Telefónica de Madrid, Fundació Joan Miró de Mallorca, Fundació La Pedrera de Barcelona o el CB de Rio de Janeiro.

Més informació a:

www.chemamadoz.com

https://www.facebook.com/ChemaMadozPhotographer/


Ana Morente

Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid. Comença la seva carrera professional a Canal +, primer com a redactora en "Lo más pluse" i després en programes especials de cinema i en el programa "Magazine" (1992- 1998).

 

Realitza un curs de guió en la EICTV, “Escuela Internacional de Cine y Televisión” de San Antonio de los Baños, L’Habana, Cuba (1998-99).

 

Directora i guionista del curtmetratge "El sofá", 35mm, pel qual va ser seleccionada en diferents festivals i en el programa "Versión española" de TVE, on passa a formar part de l’equip del programa (2000). També emet en “La noche+corta” de Canal+.

 

Redactora en l’informatiu cultural "Miradas2", en la 2 de TVE (2003-2006). Redactora a Ràdio3 en diferents programes culturals, "El Postre", "Hoy empieza todo", "El séptimo vicio", etc.

 

Directora, guionista y productora del documental "Vivir en la inopia" (2008-2009).

 

Directora i presentadora del programa "Tintura" en Radio Nacional (2010-2015).

http://www.rtve.es/alacarta/audios/tintura/.com

 

Directora i guionista del documental "Chema Madoz: regar lo escondido", dins de la sèrie "Imprescindibles" de la 2 de TVE (2010).

 

Directora i guionista del documental: "Genovés. 100x120 Encendido", dins de la sèrie "Imprescindibles" de la 2 de TVE (2014).

http://www.rtve.es/alacarta/videos/imprescindibles/imprescindibles-juan´genoves/2842523

 

Directora i presentadora de la sèrie sobre pintura contemporània en RNE, “Punto de fuga”.

http://www.rtve.es/alacarta/audios/punto-de-fuga/

 

Directora i presentadora del programa dedicat a l’art ,“La radio tiene ojos”, que s’emet actualment els diumenges de 14:30 a 15:00 h. en RNE.;

http://www.rtve.es/alacarta/audios/la-radio-tiene-ojos/

 

Més informació a:

ana.morente@rtve.es