JOSÉ BENITO RUÍZ

La fotografia de paisatge: tècnica i composició


La fotografia de paisatge és una disciplina que atrau a molts fotògrafs a la recerca de localitzacions i llums per tal que la seva fotografia esdevingui especial. El paisatge hi és, per a tothom, i per afrontar-lo únicament ens cal un equip mínim; ara bé, sense els coneixements tècnics i compositius necessaris les nostres imatges mancaran del desitjat impacte visual


Tan important com conèixer les localitzacions és el domini de la tècnica en aquesta matèria. La proposta és mostrar, en un taller, les principals formes d’afrontar las diferents temàtiques del paisatge i els materials necessaris.


La fotografia del Paisatge, la tècnica. Es treballaran aspectes diferents sobre trípode, càmera, òptiques, filtres i el seu ús en moviment, així com qüestions avançades sobre tècnica.


La fotografia del Paisatge, la composició. Es treballaran totes aquelles qüestions d’aplicació pràctica immediata, que poden marcar la diferència en la nostra forma de fotografiar. Proporcions, esquemes d’equilibri, elements de la composició, atmosferes...


José B. Ruiz. Alicante, 1966. Fotògraf professional i escriptor especialitzat en la natura i la seva conservació. És autor de nombrosos llibres d’aquesta temàtica. Destaquen com a supervendes la seva trilogia formativa “El Fotògraf en la Natura”, “Composició en fotografia” i “Fotografia d’autor”.


Treballa des de fa dècades per fototeques internacionals especialitzades, especialment per a la Unitat d’Historia Natural de la BBC de Londres, ara comercialitzada com a Nature Picture Library. Les seves imatges es publiquen en més de 50 països, en mitjans de prestigi com National Geographic Magazine o Geo International. Ha treballat en diferents projectes d’àmbit mundial.

Autor de grans projectes de fotografia

100 % Natural (2008-2010). Macro projecte amb audiovisuals, exposicions d’interiors i d’exteriors, calendaris, pòsters, web... És l’exposició itinerant en exteriors, més gran, realitzada a Espanya fins ara. L’exposició, retro il·luminada de nit, va recórrer durant tres anys els llocs més emblemàtics de les principals ciutats d’Espanya.

Objectiu pura vida (2008). El projecte consta de llibre, web i exposició. Un en Ambaixada d’Espanya a Costa Rica, amb l’InBio.

Un any de fotografia (2011). 41 sessions formatives gratuïtes online.

SOS Paisatges de Mar (2010). Un projecte de conservació dels llocs més espectaculars i bonics de la costa espanyola.

Escola FotoHurdes (2010-1014)

 

Formador en fotografia a nivell internacional:

WildPhotos 2008; Royal Geographical Society, Londres; Scottish Nature Photography Fair, 2008; Perth, Escòcia. Festivals Internacionals: Fotonaturis, a Leiria, Portugal, 2008; GDT a Lünen, Alemanya, 2010; Hèlsinki Finlàndia, 2010, 2012;. ASFERICO, Itàlia, 2011; Golden Turtle, Moscou, Rússia, 2014. Des de 2004, ha impartit nombroses ponències i cursos en festivals i foto clubs d’Europa y Llatinoamèrica.

 

Fotògraf multi premiat en nombrosos concursos internacionals de fotografia.

El 2007 és reconegut amb la medalla de plata de la Federació Alemanya de Fotografia.

 

Jurat internacional, especialitzat en Natura. És membre de jurat de diferents concursos, amb una mitjana de catorze concursos anuals.

President del jurat i gestor del concurs FOTOCAM (2009-2012).

Jurat per a Federació Catalana de Fotografia (2013).

Jurat a Espanya en certàmens d’àmbit internacional, MontPhoto, Canson Infinity, Asisfoto, Hitech, així com per a nombrosos clubs de la Confederació Espanyola de Fotografia.

Jurat en prestigiosos certàmens internacionals: SNFH Escòcia, Wildlife Photographer of the Year, Londres; Asferico, Itàlia; Golden Turtle, Rússia, i Biosphoto, Itàlia.

Jurat en les qualificacions de la Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia y la Imatge FEPFI, Granada 2012.

 

En el camp cinematogràfic ha estat guionista, director de fotografia i operador de càmera de diferents documentals i tres sèries de televisió sobre temes ambientals. La seva obra documental ha rebut 38 premis, molts dels quals són d’àmbit internacional.

 

Les seves imatges, trajectòria i activitats es poden consultar a www.josebruiz.com/

http://es.wikipedia.org/wiki/José_Benito_Ruiz