JOAN FONTCUBERTA

La fotografia sentipensant


L’escriptor uruguaià Eduardo Galeano, en la seva obra “El libro de los abrazos” escriu: “Savis doctors d’Ètica i moral han de ser pescadors de la costa colombiana que van inventar la paraula sentipensant per definir el llenguatge que diu la veritat.” Existeix una fotografia “sentipensant”? Com es conjuga el “sentipensant” amb l’advent de l’humanisme digital? Molts autors contemporanis ha trobat en les pràctiques post fotogràfiques la via cap al “sentipensant”. En aquesta conferència es proposa una panoràmica il·lustrada d’alguns casos d’estudi representatius.


Joan Fontcuberta. Al llarg de més de quatre dècades Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha desenvolupat una activitat artística en l’àmbit de la fotografia i de la imatge digital centrada en els conflictes entre natura, tecnologia, fotografia i veritat.


Com a docent ha estat professor convidat en diferents institucions internacionals com la Universitat de Harvard i Le Fresnoy. Centre National des Arts Contemporains, a França.

Ha publicat diversos llibres de temàtiques relacionades amb la història, l’estètica i la pedagogia de la fotografia. Destaquen: El bes de Judes. Fotografia i Veritat (Ed. Gustavo Gili, Barcelona, 1997); La càmera de Pandora. La fotografi@ després de la fotografia (Ed. Gustavo Gili, Barcelona, 2010); i La fúria de les imatges. Nota sobre la post fotografia (Galàxia Göteborg, Barcelona, 2016).

El seu treball de creació ha estat objecte de nombroses mostres monogràfiques en institucions com el MoMA, de Nueva York (1988); el Musée Cantini, de Marsella (1990); el Art Institute, de Chicago (1990); el IVAM, de València (1992); el MNAC, de Barcelona (1999); el MUA, Alacant (2001); el Palazzo delle Esposizioni, de Roma (2001); o ARTIUM, de Vitòria (2003).

Entre les exposicions personals més recents, compta amb el Hasselblad Center, de Göteborg (2013); Maison Européenne de la Photographie, de París (2014); Science Museum, de Londres (2014); Cosmocaixa, de Barcelona (2015); Museum Angewandte Kunst, de Frankfurt (2015); Canal de Isabel II, de Madrid (2015); Museo de la Universidad de Navarra, de Pamplona (2016); DA2, de Salamanca (2016); Galeria Àngels, de Barcelona (2016); i Museo de Arte del Banco, de la República de Bogotà (2016).

Altres obres seves es troben en col·leccions com les del MoMA (NY), Metropolitan Museum of Art (NY), San Francisco MoMA, National Gallery of Art (Ottawa), Folkwang Museum (Essen), Musée National d’Art Contemporain Centre Georges Pompidou (Paris), MEP (París), Stedelijk Museum (Amsterdam), MACBA (Barcelona) i MNCARS (Madrid).

Premis i nomenaments

El 2013 Joan Fontcuberta va rebre el premi internacional de la Fundació Hasselblad. A Espanya, va rebre el Premi Nacional de Fotografia (1998) i d’Assaig (2011). Recentment, la Comunitat de Madrid li ha concedit el Premi de Cultura en la modalitat de Fotografia.

Més informació a http://www.fontcuberta.com/