EUGENIO RECUENCO

EUGENIO,  LA SEVA VIDA…,LA SEVA HISTÒRIA…, LA SEVA INSPIRACIÓ …

De tot això ens parlarà una ànima d'artista, un poeta que pinta expressions, una ànima creativa i lliure.


Eugenio Recuenco. Madrid 1968

Recuenco va néixer coincidint amb la "primavera revolucionària" que es vivia en altres capitals europees com París o Praga. La seva inclinació per l'art comença a albirar-se ja a curta edat, per la qual cosa no estranya a ningú que es matriculi a la Facultat de Belles arts de la Universitat Complutense de la capital espanyola, llicenciant-se en l'especialitat de pintura.


A l'inici de la seva carrera i atret també per la fotografia, s'especialitza en les pintures de gran format en les quals inclou fotos realitzades per ell mateix. No obstant això i com ell mateix reconeix “al no trobar un públic interessat en els llenços de quatre metres d'ample, em vaig centrar en la fotografia”. Així, comença a col·laborar amb les principals revistes de moda espanyoles i franceses (Vogue España, Madame Figaro, Wad, Vogue , Spoon, Planet, VanityFair, Ster, Kult, Twill, GQ y Zink) i decideix traslladar-se a París una temporada per a impregnar-se de la pintura que allí es desenvolupa. 
No obstant això, és el món de la publicitat el que descobreix, el busca i li permet ser ell mateix, i és la moda la que treu el millor d'ell..

 

Rep un primer encàrrec de mans de Boucheron, però posteriorment les més prestigioses marques  (Loewe, Nina Ricci, Diesel, ShangaiTawn, Yves Saint Laurent, Playstation, Custo, Le Bon Marché, BSI Lugano o Pernod Ricard) el contracten perquè creï la imatge dels seus productes a través d'imatges que et transporten on la teva imaginació i sensibilitat et portin.


L'any 2007, participa en la realització del calendari Lavazza i, als Estats Units, li demanen que col·labori amb Eric Dover per a dissenyar l'escenografia i posada en escena de l'òpera ‘The Huguenots’ que s'estrenaria en ‘The Fisher Centri’ de Nova York. No obstant això, és París la ciutat que marca la seva carrera. Allí, la marca Nina Ricci confia en ell i li convida a abandonar momentàniament la càmera fotogràfica per a agafar la càmera de cinema i rodar un espot. Eugenio Recuenco agafa el testimoni i realitza el seu primer anunci per a televisió, una experiència que després ha repetit per a marques com Loewe, Freixenet, Mango, Codorniu, Chivas Regal, Regione Campània, Vanderbilt o Motorola, entre altres.

El 2008, el seu espot ‘Essència d'una seducció’ és reconegut al nostre país i rep el premi a la millor publicitat de l'any d'Espanya mentre que la Setmana Internacional de Cinema Ciutat de Mèxic ho reconeix com el millor en la secció de curtmetratge. Des de llavors, Recuencodesenvolupa una nova faceta en la seva carrera i no només continua fent contrometrajes i videoclips, sinó que ara està preparant el seu primer llargmetratge: (W) Hole.

Posteriorment, el 2013, la galeria Camera Work de Berlín va organitzar la primera exposició en solitari de l'artista a Alemanya. L'èxit aconseguit va fer que el museu Kunsthalle de la també alemanya població de Rostock volgués donar a conèixer la seva obra. Mentrestant una generosa mostra de la seva obra es va exposar a l'octubre de 2013 en el ‘Grand Palais’ de París així com en la ‘Fotografiska’ d'Estocolm a l'abril de 2014. A la fi d'aquest mateix any participa al costat dels millors artistes del sector en “Love” una exposició organitzada per Camera Work. L'any 2015 col·labora en el 25 aniversari de la fundació DEICHTORHALLEM HAMBURG (Alemanya) amb tres obres inspirades en el treball del gran artista que dóna nom a la exposicion “PICASSO in Contemporary Art” que s'exposa a més a la fi d'aquest mateix any a Ohio (els EUA). També és convidat a col·laborar en “Distinction” una retrospectiva sobre la fotografia de moda per al Museu del Disseny a Barcelona. Més tard el Museu FIT de NuevaYork organitza “Fairy Tali Fashion"”, una gran exhibició sobre els contes infantils i la seva influència en la moda, incloent 3 obres de la mateixa sèrie que després seran incloses en un llibre amb el mateix títol que fa una compilació de totes les obres exposades en l'exposició.

Els treballs d'Eugenio Recuenco són reconeguts pels millors crítics i experts nacionals i internacionals i aquest reconeixement li ha valgut diversos guardons.

 

Premios y nomenaments

En aquest sentit, l'artista madrileny s'ha fet amb el Premi Nacional de Fotografia d'ABC (2004), els premis d'Or i Bronze del Festival del Sol (2009), el Lleó d'Or del Festival de Cannes (2006 i 2013), el premi d'Or a la Millor Fotografia Original del Festival Internacional El Ojo de Iberoamérica (2013); Amb el Sol de Bronze en “Sol” Festival Iberoamericà de la comunicació publicitària; i el premi de bronze en el “FIAP” Festival Iberoamericà de la publicitat. 

 

Un reconeixement fet llibre o obra d'art recopilatòria sota el títol de"Revue", el seu primer llibre en solitari. L'editorial alemanya teNeues és la que li ha brindat l'oportunitat de donar a conèixer la labor realitzada durant els últims 10 anys en guiar i enfocar la càmera davant models i productes que busquen publicitar-se. El resultat és una retrospectiva d'una mica més de 200 fotografies (198 en color i 31 en blanc i negre) en les quals es mostra un talent extraordinari, fresc i vital.

 

Les seves fotografies són el resultat d'una narrativa complexa i una escenografia feta molt minuciosament a mà que conté moltes referències a la història de l'art com el Renaixement, Picasso o Tamara de Lempicka. Aquest estil tan personal li ha permès desenvolupar espots publicitaris i curtmetratges amb ‘història’ que li han valgut nombrosos guardons. I, sobretot, l'expressió de la ‘grandeur’que porta dins.

 

Més informació a: http://www.eugeniorecuenco.com/