EDUARDO MOMEÑE

Algunes pautes per a la pràctica fotogràfica


"Algunes pautes per a la pràctica fotogràfica" es planteja com una xerrada/col·loqui en la qual començarem proposant algunes idees simples que poden ser molt útils per a la nostra pràctica fotogràfica. No parlem de "solucions tècniques" sinó d'algunes idees per a una estructuració més conscient de les nostres fotografies i del nostre relat fotogràfic. Partim del fet que la tasca d'un fotògraf consisteix en com "construir" les seves fotografies de la millor manera possible. És la qüestió que podem plantejar, la comprensió d'aquest gran problema.


Taller de retrat i figura

És un taller en el qual Eduardo Momeñe mostrarà la seva manera de treballar el retrat fotogràfic, considerat aquest —en el seu cas, és la seva proposta concreta— com la fotografia obtinguda a partir d'una persona que posa per a la nostra càmera. Entenem amb això la cara com a retrat i el cos vestit i / o nu com a retrat, dues opcions culturalment molt diferents. Això exigeix ​​dirigir la posada en escena: expressió corporal, espai i il·luminació, exigeix ​​un gran control de la imatge.

Es tracta d'una classe pràctica -sempre amb respatller teòric- en què el procés de realització de fotografies per Eduardo Momeñe anirà paral·lel a un continu i fluid diàleg amb els assistents, atenent a totes les qüestions que puguin sorgir, i proposant solucions pràctiques. Aquest plantejament aspira que obtinguem una experiència que ens obri a noves idees, fins i tot a noves maneres d'entendre l'apassionant pràctica del retrat fotogràfic. El fet de gaudir es dóna per descomptat.

 

Eduardo Momeñe. Bilbao, 1952

 

És fotògraf i autor d'articles i assaigs sobre estètica fotogràfica. L'ensenyament de la fotografia ha ocupat un lloc destacat en la seva trajectòria professional. Ha impartit nombrosos cursos, tallers i seminaris i ha realitzat projectes com la sèrie de televisió La Puerta Abierta o la revista Fotografías. És editor del llibre Pam/Plossu i autor dels llibres "11 fotógrafos españoles”, “La visión fotográfica” y “Las fotografías de Burton Norton”.


Ha realitzat exposicions en diferents països i les seves fotografies formen part de col·leccions públiques i privades. Revistes com Vogue, Marie Claire, Elle o Style han publicat les seves imatges de moda, il·lustració o retrat.

 

Biografia fotogràfica tal com es presenta en el llibre "EDUARDO MOMEÑE" editat per La Fàbrica, (2017)

 

1960 El seu pare, gran aficionat a la fotografia i al cinema, li ensenya com mirar a través d'una càmera. La seva càmera és la Brownie Hawkeye de 1955.

1969 Fa fotografies sense descans amb la seva NIKKORMAT i també pel·lícules en super-8.

1970 Comença a fer reportatges fotogràfics i escrits per a revistes.


 

1971 Jethro Tull publica Aqualung. Li agradaria aquest to, aquesta força, per a les seves fotografies.

1972 En les Trobades d'Art de Pamplona fotografia a grans músics d'avantguarda. Més de quatre dècades després, les fotografies s'exposaran al Museu Reina Sofia de Madrid. Tots els mesos compra Vogue francès tan sols per veure el nou anunci de Charles Jourdan fotografiat per Guy Bourdin.


1974 Té lloc la seva primera exposició individual, a la galeria Nikon de Barcelona. Des de llavors exposa regularment les seves fotografies. Pren fotografies al Sàhara per al catàleg d'una exposició del pintor Joaquín Torrents Pablo Pérez Mínguez publica un portfoli seu a la revista  Nueva Lente.ueva Lente. Rueda Errante, una pel·lícula de set minuts en 16 mm.

1975 Abandona els seus estudis d'economia per dedicar-se a la fotografia. Agafa un tren a París i intenta, sense èxit, portar-li els flaixos a Guy Bourdin. Uwe Ommer li permet quedar-se i aprendre al seu estudi de París. Càrrega amb flaixos i porta entrepans a les sessions de moda exteriorss.

1977 instal·la el seu estudi a Madrid per treballar en moda i il·lustració i col·labora amb diverses publicacions i dissenyadors. Compagina els seus interessos fotogràfics amb els comercials.

1978 Viatja amb Guillermo d'Osma per fer fotografies per al seu llibre Mariano Fortuny / His Life and Work. A Photocentro coneix a Antonio Navarro, amb qui entaula una sòlida amistat. Durant dècades, Navarro s'encarregarà de revelar i ampliar les seves fotografies.

1980 Realitza nombroses fotografies amb el grup d'avantguarda de Marta Schinca i Pedro Garhel. Nous cineastes arriben de Barcelona amb les seves pel·lícules sota el braç i les projecten en el seu estudi: Eugeni Bonet, José Luis Guerín, Manuel Huerga, Adolfo Arrieta.

1982 Exposa a la Primavera Fotogràfica de Barcelona, ​​a la galeria Pentaprisma. Comença el seu interès per l'ensenyament de la fotografia. Dedicarà molt de temps a impartir tallers i seminaris fotogràfics, una activitat que mai ha deixat. Fotografia a Ian Anderson, de Jethro Tull, i li pregunta per la influència de Lewis Carroll en A Passion Play.

 

1983 Té lloc la seva primera exposició individual a Madrid, a la Galeria SEN. Coordina el llibre 11 fotògrafs espanyols. La galeria Moriarty exposa les fotografies del llibre.

 

1984 La Luna publica una portada amb el retrat d'Alicia Baldwin. Alicia apareix amb Kevin Ayers a l'estudi.

1985
 Fotografía a Leonard Cohen y li pregunta per Suzanne.

1987 Forma part del jurat internacional del Kodak Contest a Arlés.


1988-1990 Escriu i dirigeix ​​la sèrie sobre fotografia per a televisió La puerta abierta.

1990 Participa en l'exposició col·lectiva Imatges de la moguda a la Galerie d'Art Moderne, a París, organitzada per Gloria Collado.

2005 Exposa Fotografies a Europa a la galeria Guillermo d'Osma, mostra que dedica al seu amic, l'escriptor Santiago Barandiarán, recentment mort. Comença a fer classes a l'escola EFTI de Madrid. Durant diversos anys dirigeix ​​el Màster de Fotografia Documental d'aquesta institució.

2007 Publica el llibre La visió fotogràfica, un curs de fotografia que té una àmplia acceptació, i amb això neix AfterPhoto, editorial que li permet autoeditar i autodistribuir les seves publicacions.

2010 Comença a escriure a la revista digital Frontera D, un projecte d'Alfonso Armada, en el qual té l'oportunitat de plasmar els seus treballs "fotogràfic-textuals". Exposa Retrats, vídeo i altres ficcions a la galeria Metta de Madrid.

2013 Primera exposició de Les fotografies de Burton Norton. És a la sala Minerva del Círculo de Bellas Artes de Madrid. Edita el llibre Pam / Plossu (AfterPhoto) i organitza l'exposició homònima a la Sala EFTI de Madrid (PHotoEspaña 2013).


2015 Publica el libro Las fotografías de Burton Norton, en què ha estat treballant diversos anys.

2017 La Fábrica edita el llibre "Eduardo Momeñe" en la seva col·lecció PhotoBolsillo. Exposa de nou al Festival Off de PHotoEspaña, amb la galeria Fernández-Braso. Prepara el llibre "El placer de fotografía".

 

 

Més informació a http://eduardomomene.com/