CRISTINA GARCÍA RODERO

El procés creatiu d'una reportera.


Cristina, fotògrafa de l'Agència Magnum, parlarà de l'experiència viscuda durant més de 40 anys com a fotògrafa documental, així com de la seva trajectòria, la seva metodologia tècnica i el procés creatiu de treball desenvolupat durant aquests anys.

 

Es centrarà en una selecció dels temes més importants, els països visitats, la recerca d'estil, l'edició dels seus llibres i exposicions mostrant-los a través d'audiovisuals com "Espanya Oculta", "Refugiats albanokosovars", "Cuba", "Rituals a Haití", "María Lionza", "Entre el Cel i la Terra", i assajos fotogràfics com "Kumb Mela" i Holi (Índia), "Lalibela" (Etiòpia), "Culte al Nen Fidencio" i "Vela dels muxes" (Mèxic), "Culte a Yemanyá" (Brasil), en els que capta la intensitat, la bellesa i la força dels antics i nous rituals.

 

Interessada sempre en el comportament humà i en l'essència de l'home; cos i esperit, li serveixen de base per a parlar de les dualitats i contradiccions de la vida, posant de manifest els canvis polítics i econòmics, les necessitats actuals i els conflictes socials.

 

Cristina García Rodero. Puertollano, Ciudad Real, 1949

Viu a Madrid des de 1968. Va estudiar a la Facultat de Bellas Artes de San Fernando, Madrid. Llicenciada en pintura el 1972. L'any següent va rebre una beca de creació artística de la Fundació Joan March que és l'inici del seu treball de documentació sobre les festes, costums, tradicions i ritus d'Espanya i mostrant els canvis de la transició espanyola.


Després de 15 anys d'investigació, publica: España oculta, Europa al sur; España fiestas y ritos; Grabarka O Monte das 6.000 Cruces; Rituales en Haití; “A peregrinación de Santiago en Haití”, Maria Lionza la diosa de los ojos de agua; Transtempo; Combatiendo la nada; Los siete pecados capitales; Con la boca abierta; Tierra de sueños; Lalibela, cerca del cielo.


Premis i nomenaments

Va treballar amb l'Agència Vu del 1989-2005 i és membre de l'Agència Magnum Photos. Està representada per la Galeria Juana de Aizpuru. Ha rebut innombrables premis entre ells el Premi W. Eugene Smith de Fotografia Humanista, Nova York, 1990; Premi Dr. Erich Salomon, Colònia, 1990; World Press Photo en la categoria d'art, Amsterdam, 1993; premi Nacional de Fotografia, Madrid, 1996; Premi Godó de Fotoperiodisme, Barcelona, ​​2000; Medalla d'Or al Mèrit a les Belles Arts, 2005; premi de Cultura de la Comunitat de Madrid a la trajectòria artística 2006; medalla d'or al mèrit en el Treball, del Govern d'Espanya. Madrid, 2014. Medalla d'or de la Comunitat Castella la Manxa, 2016, Premi FhotoEspaña 2017 i Doctor honoris causa per la UCM 2017.

Més informació a https://pro.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL53Z0AE