RICARDO CASES - ANTONIO XOUBANOVA

Un ambient assolellat.


Ricardo farà un repàs pels cinc últims treballs realitzats tenint en compte el context fotogràfic en el qual ha crescut: parlarà de la importància del treball en equip, de la necessitat d'un debat crític en l'evolució dels treballs, de la seva experiència com a fotoperiodista i com a professor de fotografia i de la importància dels llibres de fotografia en la formació d'un fotògraf.


GRAFFITI

Ës el nom del taller que realitzaran Ricardo Cases i Antonio Xoubanova

Es tracte d'un projecte - taller participatiu en el que es convida als assistents a treballar sobre la idea d'intervenir amb fotografíes de papers trobats pels carrers i acabar amb una exposició que mostri els resultats.


Ricardo Cases. Oriola (Orihuela), Alacant, 1971

És llicenciat en Ciències de la Informació a la Universitat del País Basc, Bilbao.

El 2006 entra a formar part del Col·lectiu de fotografia Blank Paper.

El 2009 engega al costat de la dissenyadora Natalia Troitiño la editorialFiesta Ediciones.
Des de 2007 desenvolupa la seva labor com a professor a l'Institut Europeu de Disseny, a EFTI i a casa (proposta formativa desenvolupada amb el fotògraf Pablo Casino a la nostra pròpia casa). 

 

Premis i nomenaments

El 2017 rep el Premi de Cultura (fotografia) de la Comunitat de Madrid.

 

Ha publicat els llibres Sol (Dalpine, 2017), El blanc (Dalpine, 2016), El perquè de les taronges (Mack Books, 2014), Colom a l'aire (Photovision-Schaden-Dewi Lewis, 2011). La caça del llop congelat (Fiesta Ediciones-Cuadernos de la Kursala, Universidad de Cadiz, 2009) y Belleza de barrio (Universidad de Extremadura, 2008)

 

“El seu treball fotogràfic està relacionat sempre amb els anhels de l'ésser humà: els anhels profunds i universals del ciutadà de la societat de masses, que lluita contra la banalitat en un esforç per transcendir i confronta la seva dignitat a un mitjà sempre poc gloriós. Per a això orienta la mirada a les expressions del folklore contemporani, buscant la veritat de l'espanyol entès com un home de poble obligat a viure a la ciutat, en la modernitat. Més enllà d'una aparença pop, distanciada i cínica, li interessa l'humà i antropològic. Més enllà dels aspectes socials i el documental, li interessen les pulsions sinceres i universals que bateguen sota la superfície banal, kitsch i poc glamourosa de l'Espanya contemporània”

Luis López Navarro

Més informació a http://ricardocases.es/


Antonio M. Xoubanova. Madrid, 1977

Estudia Fotografía a l'Escola d'Art núm 10 de Madrid. En acabar, l'any 2003, forma el col·lectiu Blank Paper amb altres fotògrafs amb els que comparteix inquietuts. Del 2012 fins el 2016 és tutor del Master de fotografía i desenvolupament de projectes a Blank Paper Escola, a més imparteix tallers en altres centres com IED, CFC, Observatori, o Efti i també treballa en projectes educatius com CASA.


Premis i nominacions

Amb els seus projectes, rep entre d'altres una beca FotoPres’07 de La Fundació La Caixa per a realitzar el seu projecte M30, una beca del Ministeri de Cultura per a desenvolupar un projecte en el Col·legi d'Espaya a Paris, un premi en el concurs Fotografía Documental ARCO ́05, nominat per el National Media Museum First Book Award o el Henri Cartie-Bresson Award.


A partir de 2005 ha publicat en mitjans de comunicació como Herald Tribune, New York Times, DAZED, PDN, American Suburbx, BJP, IMA, El Semanal, Yo Dona, El Pais i El Mundo on va treballar des de l'any 2006 al 2013.


El 2013 va publicar el seu llibre Casa de Campo amb l'editorial anglesa MACK i va exposar aquell mateix projecte en una exposició individual a Brachfeld Gallery Paris i a CityScapes en el CentroCentro de Madrid. Aquell mateix any va participar a Contexto Crítico Fotografía Española del sXXI i a Le Bal Paris al costat de Ricardo Cases, Aleix Plademunt i Oscar Monzón sota el títol Regard sur la nouvelle scene photographique espagnol.

 

L'any 2014 exposa dins del cicle 1+1= 12 a l'Institut Francès de Madrid GIGANTE al costat d'Aleix Plademunt i el seu treball Casa de Campo en el Centre de Fotografía Contemporània de Bilbao i a Fotocolectania de Barcelona mentre acaba els detalls del seu darrer treball Un Universo Pequeño.


El 2015 exposa a Casa de Campo Photography Now! Vol.2: New Spanish Horizon”. IMA Concept Store, Tokyo Japan i comença a treballar amb la galería Angeles Baños on mostra per primer cop Un Universo Pequeño. Proyecte que publica durant el mes de juny d'aquell any amb l'editorial catalana Ca l’Isidret i amb la japonesa RONDADE.


El 2016 exposa Un Universo Pequeño a la galería Wer-haus de Barcelona i a CentroCentro de Madrid dins del Festival Fiebre. Aquest projecte es va poder veure a Arco Lisboa amb la galeria Angeles Baños el mes de maig de 2016.


El 2017 exposa a Rencontres dArles dins de l'exposició dedicada al seu col·ectiu Blank Paper.


L'any 2018 exposa el seu nou projecte Graffiti a Reaperture festival de Ferrara, Italia mentre acaba un llibre del mateix projecte. També comiença a dissenyar llibres com Ustedes los vivos de David Hornillos o Swimming Pool de Michele Taglaferri. A més de participar en la producció del video El ojo del pintor produït amb Oscar Monzon per a l'exposicó de Ricardo Cases Estudio elemental del Levante.


Más información en http://www.xoubanova.net/