TONI AMENGUAL - AINHOA VALLE

FOTOGRAFÍA Y SINESTÈSIA: MÉS ENLLÀ DEL VISUAL


Toni Amengual i Ainhoa Valle faran un recorregut per la seva trajectòria fotogràfica parlant dels punts en comú que troben en la seva obra. De com els dos, des de diferents llenguatges i enfocaments, han derivat en una investigació del potencial transformador de la fotografia i l'art tant en l'àmbit personal com social.

Un diàleg on autora i autor ens mostraran els camins que els ha portat a relacionar-se amb el món a través de la imatge; De com allò que som i percebem influeix de forma clau en el desenvolupament dels nostres processos creatius i la nostra relació amb el que ens envolta.

Un aspecte que servirà tant en el seu treball personal com en la creació d'experiències fotogràfiques col·lectives com la que realitzaran en aquesta edició de Formentera Fotogràfica.


S É V E R L AA L R E V É S.  


El taller "severAAlreves" és una acció fotogràfica en què es farà un recorregut al voltant de les Salines buscant nous punts de vista que l'illa ens ofereix mirant cap al seu interior.

Mitjançant una sèrie de dinàmiques proposades pels artistes, s'obrirà un espai per ampliar la percepció sensorial. A través del cos i altres maneres de mirar, generarem nous vincles i impressions amb l'entorn que ens ajudaran a relacionar-nos amb el lloc d'una manera nova i més experimental. L'objectiu serà traduir les nostres experiències en imatges, creant com a resultat un cos de treball col·lectiu.


Toni Amengual. Mallorca, 1980

 

Després de llicenciar-se en Biologia (Universitat de Barcelona 2003) es dedica a la investigació de l’espècie més complexa que ha existit sobre la terra i a la qual pertany: Homo Sapiens Sapiens, fent de la fotografia el seu mitjà de treball..


El seu treball s’ha vist exposat en certàmens nacionals de fotografia com Scan Tarragona (2009), Descubrimientos PhotoEspaña (2010) i festivals internacionals com Cortona On the Move (2013). El seu treball “La Sombra del Valle” s’ha vist exposat a les principals sales d’art de Catalunya junt amb l’exposició col·lectiva “Fairy Tales” comissariada per David Santaeulalia. També ha exposat individualment el seu treball “DEVOTOS” al Centre d’Art Les Bernardes de Salt comissariat per Pere Parramon i Laura Cornejo. A Mallorca el seu treball “HolyDays” es va exposar a la Sala Born del Casal Solleric després de guanyar la convocatòria Creart 2016.


Ha rebut premis i reconeixements com Descubrimientos PhotoEspaña (2010), premi Nuevo Documentalismo (La Fábrica 2013), i ha estat varies finalista al certamen FotoPress (La Caixa 2014)

 

A títol personal ha publicat dos fotollibres que han tingut una gran acollida de públic i crítica. Siguent “PAIN”, el seu primer llibre autoeditat, qui va rebre el premi Millor Fotollibre autoeditat PhotoEspaña (2014), sent alhora finalista de l’Anamorphosis Prize formant part de la col·lecció d’obra del MOMA.


El seu segon llibre autoeditat “DEVOTOS” (2015) va guanyar el Premi ArtLibris a l’Arts Santa Mònica i fou finalista el 2015 entre els millors llibres autoeditats de l’any. Aquestes publicacions han format part de les exposicions “DIWO” (Madrid 2015, comissariada per Juan Pablo Huercanos), “Autoedit” (Centro Huarte, Navarra 2016) i “Fenòmen Fotollibre” (CCCB 2017)

 

Des de l’any 2009 compagina el seu treball de creació personal amb la docència. A impartit xerrades i tallers al CCCB, Blanc Fest i Pati Llimona (Barcelona), Santander Photo (2016) i a les Jornadas de Creatividad y Arte (Benalmadena 2016). Des de 2012 és professor del grau de fotografia d’IDEP Barcelona i director del Postgrau de Fotografia Documental.

 

Més informació a http://toniamengual.com/

 

Ainhoa Valle. Asturias, 1981

 

Llicenciada en CC. de la Comunicació per la Universitat Pontifícia de Salamanca. Es forma com a fotògrafa el 2005 a l'Escola Efti de Madrid completant els seus estudis amb Paulo Nozolino, Antonin Kratochvil, Ricky Dávila o Luis González Palma.


Entre 2004 i 2014 ha viscut entre l'Índia, EUA i Europa explorant noves cultures, maneres de viure i col·laborant amb diferents projectes artístics i socials. La seva mirada se centra en l'humà i en la identitat i s'acosta a això a través del cos; té un gran factor experimental que beu de l'expressió corporal, la natura, la poesia i els seus universos simbòlics. El 2008 comença a investigar el potencial transformador de l'art en els processos de canvi personal i centra el seu treball fotogràfic en aquesta investigació a través de la dansa butoh japonesa.


El 2013 amb la inquietud d'utilitzar la fotografia com una eina terapèutica i de transformació social fa un gir a la seva carrera i es forma com a terapeuta Gestalt i corporal en els Postgraus de Cos i Art (Ales) i el TCI (Treball Corporal Integratiu), mòduls d'artteràpia i s'inicia en el Programa SAT de Claudio Naranjo. Des de llavors col·labora i dirigeix ​​projectes de fotografia i art participatius amb adolescents, migrants, dones supervivents a la violència de gènere, persones amb diversitat funcional o comunitats indígenes a Bolívia recolzats per l'Obra Social de La Caixa, Ajuntament de Barcelona, ​​Ajuntament de Granollers, Fujifilm, ...


Actualment combina els seus projectes amb la docència al Museu de Granollers i Barcelona i coordina el curs de Disseny de projectes de Fotografia i Art Participatiu i l'àrea de Versus a l'Escola de fotografia L'Observatori.


El seu treball ha estat reconegut i també exposat en certàmens com el Panoràmic Festival (Granollers), LAPSO: I Trobada de Fotografia i Multimèdia (València), Descobriments Photoespaña, Encontros da Imagem Festival - Braga (Portugal), Gènere i Figura - Reivindicant a les dones fotògrafes (Espanya), SevillaPhoto, Foconorte (Santander) ...

 

Ha rebut les beques Seminari de Fotoperiodisme d'Albarracín (2008) o de l'obra Social de la Caixa (2014) i la seva obra ha estat exposada en galeries d'Espanya, Alemanya, Índia, Llatinoamèrica i USA..

 

Més informació a http://ainhoavalle.com/